Niekorzystnie na funkcjonowanie płuc wpływa spożywanie oleju kukurydzianego, rzepakowego i sojowego. Oliwa z oliwek i oleje słonecznikowe (bogate w alfa-tokoferol) działają pozytywnie na płuca, obniżając poziom stanu zapalnego.
Sytuacja najgorzej wygląda w Stanach Zjednoczonych, gdzie w ostatnim czasie wielu ludzi zaczęło stosować oleje sojowe, rzepakowe i kukurydziane w nadziei na efekty zdrowotne dla serca – alarmują autorzy badania. Przeciętny poziom gamma-tokoferolu u mieszkańców USA jest cztery razy wyższy niż ten obserwowany w krajach europejskich o wysokim stopniu spożycia oliwy i olejów słonecznikowych.
– Nasze badanie pozwoliło oszacować, że w USA może żyć nawet 4,5 miliona osób z obniżoną wydolnością płuc wynikającą z nadmiernej konsumpcji gamma-tokoferolu – podkreśla Joan Cook-Mills, jedna z autorek badania, którego rezultaty zaprezentowano na tegorocznym światowym kongresie „Oxidants and Antioxidants in Biology”.
Źródła: Respiratory Research / Money.pl Tekst: Tomasz Kobosz
[wysija_form id=”7″]
Comment:*
Nickname*
E-mail*
Website
Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.