Stosowany już 1000 lat temu specyfik na infekcje oka może mieć kluczowe znaczenie w walce z odpornymi na antybiotyki superbakteriami – mówią eksperci. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odtworzyli środek leczniczy stosowany w IX wieku z czosnku, wina, cebuli i krowiego żołądka.Cebula ma silne właściwości lecznicze. Wiedziałaś, że jest skuteczniejsza od aspiryny?
Wyniki eksperymentu ich zaskoczyły: okazało się, że lek niemal całkowicie wyeliminował bakterie gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), znanego też jako MRSA. Są one niejednokrotnie czynnikiem zakażeń wewnątrzszpitalnych, których leczenie jest niezwykle trudne, ponieważ najczęściej wykazują oporność na nowoczesne antybiotyki.
Gronkowiec złocisty często występuje na skórze, gdzie nie stwarza zagrożenia. Początkowo bakterie te eliminowała penicylina, jednak szybko powstały szczepy oporne na antybiotyki. Kiedy w walce z takimi szczepami zaczęto stosować pochodną penicyliny – metycylinę, rozwinął się gronkowiec złocisty odporny również na nią. W ten sposób powstał szczep MRSA, którego odporność na antybiotyki stale się zwiększa.
Przepis na specyfik, który wzbudził nadzieje naukowców na skuteczną walkę z superbakterią, pochodzi z jednego z najstarszych zachowanych tekstów medycznych znajdujących się w zbiorach Biblioteki Brytyjskiej – Bald’s Leechbook, znanego też pod nazwą Medicinale Anglicum.
W skład starożytnej mikstury wchodzą dwa gatunki czosnku, cebula, por oraz wino i żółć z krowiego żołądka. Według wskazówek zawartych w starożytnym rękopisie, miksturę należy parzyć w naczyniu z mosiądzu, przecedzić przez sito i pozostawić na dziewięć dni przed spożyciem. Karolina Kondrak, 13-11-2015[wysija_form id=”1″]
Comment:*
Nickname*
E-mail*
Website
Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.